top of page
  • Writer's pictureMaja Živanović

Osobni razvoj s konjima

Pozdrav!

U ovom blogu možeš saznati više o tome što je to osobni razvoj s konjima i kako to izgleda.

Uživaj i slobodno se javi ako imaš pitanja, link je na kraju bloga.


Robert Petrović photography
Klasični program- osobni razvoj s konjima-

Što je to osobni razvoj s konjima?

Osobni razvoj s konjima je najjednostavnije objašnjeno rad na sebi uz pomoć interakcije s konjima uz facilitaciju voditelja.

To je vrlo moćan način osobnog razvoja jer vam konji pružaju iskren i trenutni feedback bez osude, a u cijeli proces uključeni ste cjelokupni VI (metalno, fizički, psihički, emotivno, osjećajno, intuitivno, duhovno).


Zašto baš konji?

Konji su prekrasna ogledala u kojima se ogledaju naše vrline i mane, a spoznaja se događa neposredno kroz tvoj vlastiti proces samopromatranja u interakciji s konjem i moje nenametljivo vodstvo.

Kroz rad s konjima bolje upoznaješ sebe i dinamiku odnosa s drugima jer si stalno u interakciji te iz tebe progovaraju tvoji obrasci ponašanja, na kojima, ukoliko ih želiš mijenjati, radimo direktno te promatramo feedback konja na promjene koje si učinila/učinio.


Već samim pogledom na fotografiju konja pobudi se nešto u tebi, zar ne?

Matija Kralj photography
Bile retreat

To je energija koja se kreće unutar tebe u obliku emocija i misli.

Konji imaju nevjerojatnu prisutnost i energiju oko sebe.

Elektromagnetsko polje njihova srca širi se 15 metara oko njihova tijela (naše je 2,4 do 3 metra) i njihov otkucaj srca utječe na naš kad smo im blizu.

Konji mogu pomoći našem živčanom sustavu da se umiri i regulira isto kao što nam mogu signalizirati kada je naš živčani sustav u stanju pripravnosti na bijeg ili borbu, a vjerujte mi da često toga nismo niti svjesni.


Kako je moguće da konji to mogu?


Cheri Amarna photography
Bile retreat

Konji svijet percipiraju drugačije od nas jer su oni biljojedi i spadaju u skupinu plijena, a mi smo u skupini lovaca - sakupljača. Zbog svog mjesta u hranidbenom lancu konji su morali biti brzi u bijegu od opasnosti, ali i više od toga trebali su "čitati" svoju okolinu i govor tijela lovaca s kojima su dijelili životni prostor.

Tako su razvili svoju visoko sofisticiranu svijest i osjetljivost.


Svojom svjesnošću i osjetljivošću mogu čitati našu nutrinu i svojim ponašanjem nam reći što vide.

Cheri Amarna photography
Coaching za vlasnike konja
Čak i više od toga, oni su spremni podržati nas sve dok ne pronađemo ono mjesto u sebi koje je usredotočeno, uzemljeno, povezano s našom istinom i strašću, našom iskrenošću, autentičnošću i unutarnjom snagom koju svi imamo.


Kako funkcionira osobni razvoj s konjima?


Prvi korak je najvažniji, a to je tvoja odluka da želiš doći.

Razloga je mnogo, ali je motiv vrlo sličan, a to je želja za promjenom, rastom, novim iskustvima, želja da budeš bolje, da budeš više svoj/a ...


Tok ...

1. Najprije se mi upoznamo i popričamo o tome što želiš i zašto si došla/došao (preko telefona, maila ili uživo na dan prvog susreta). Zatim na dan prvog susreta upoznaješ konja s kojim ćeš raditi, ja ti ispričam njegovu priču i pokažem ti kako ga očistiti. Već tijekom čišćenja vi se počinjete povezivati i već tada kreće proces rasta i razvoja.


Za razliku od terapije razgovorom ili tehnika koje su tjelesno orijentirane (somatske), rad s konjima omogućuje vam integraciju na svim poljima. Posebnost osobnog razvoja uz konje je u tome što se spoznajni proces i učenje odvijaju iskustveno te je čitav sustav uključen u proces: kognicija, emocije, tijelo i intuicija.

Takav cjeloviti pristup omogućava nam da brže i dublje osvijestimo svoje uzorke ponašanja te s lakoćom integriramo nove. Uz konje učite kako biti više prisutni u svome tijelu, osjećati emocije i osjećaje koji se pojavljuju isto kao i svjesno korištenje vlastitog tijela (bodyawareness), a sve to omogučuje vam da na jedan jednostavan način spoznate što uistinu trebate bez mentalnih zavrzlama koje nam samo kompliciraju život.

Uz to što možete zaista osvijestiti svoje potrebe uz konje imate priliku odmah isprobati kako se interakcije mijenjaju kada nastupite tako cjeloviti.

Mnogi moji klijenti doživjeli su duboke uvide i temeljite transformacije upoznavši se ponovno sa sobom kroz rad s konjima.


2. Kada završiš s četkanjem odlazimo u prostor namijenjen za rad s konjima ili u šetnju po prirodi (najčešće nakon nekoliko susreta).

Tada kroz vrlo jednostavne aktivnosti počinje proces povezivanja tijela, uma, osjećaja i intuicije, energije i namjere. To možda zvuči jako kompleksno, ali uz konje uopće nije zahtjevno.


Tijekom godina rada svjedočim svaki put kako se ljudi lako povežu s konjima u prostoru koji je siguran, a ja radim upravo na kreiranju takvog prostora gdje se svi osjećaju sigurno.Klasični program - osobni razvoj s konjima -

Kroz jednostavne aktivnosti kao što je šetnja s konjem spontano se počinju pojavljivati teme na kojima je potrebno raditi i upravo je u tome ljepota rada s konjima ; zbog svoje izuzetne senzibilnosti, jednostavnosti i povezanosti s prirodnim ritmom života konji će nam ukazati na sve ono što je izvan ravnoteže. Ponekad nije potrebno ništa niti raditi već samo biti u prisustvu konja da biste osvijestili neke duboke stvari u vama.

Teme koje su uvijek prisutne u radu s konjima i na koje nam konji odmah ukazuju su: stanje našeg živčanog sustava i disanje, prisutnost, povezanost uma, tijela, emocija i osjećaja, komunikacija, obrasci ponašanja, osobne granice, odnosi sa sobom i sa drugima, leadership ...


3. Na kraju našeg susreta uvijek imamo mali ritualni feedback gdje se osvrnemo na sve bitno što se događalo unutar tebe i izvana, što nam je konj pokazao . . .

Ja ću ti ponekad dati malu domaću zadaću kojoj će cilj uvijek biti da te inspirira i pokaže ti koliko možeš postići ako odlučiš pomaknuti "mjesto" s kojega krećeš ili gledaš.


4. Nakon toga vraćamo konja njegovom društvu i time završava naš termin.


Jedan termin traje 90 min.Ukoliko te zanima ovakav način rada na sebi kontaktiraj me ovdje rado ću ti odgovoriti na pitanja ili s tobom započeti proces koji ima snagu pokrenuti tvoj život u smjeru u kojem želiš.


Ako te zanima kakve sve programe imam u ponudi pogledaj ovdje.Maja Živanović, Horses of Magic200 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page