top of page
  • Writer's pictureMaja Živanović

Mudrost tijela

Updated: Apr 14

Koncept mudrosti tijela i njegove izvorne inteligencije sve je prisutniji na zapadu, ali nije nov, drevan je poput starih civilizacija te je prisutan u našim životima u onoj mjeri koliko smo ga svjesni.

"U središtu svog bića

imate odgovor;

znaš tko si

i znaš što želiš."

- Lao Tzu


Život je stalno nov i nepredvidiv, promjenjiv. Zar ne bi bilo divno da imamo neki unutarnji kompas koji nam stalno pomaže?

Dobra vijest je da ga imaš! To je tvoje tijelo!

Možda ćeš se iznenaditi, ali tvoje je tijelo često pametnije od uma. Pogotovo onda kada se radi o tvojim osobnim odabirima i odlukama.

Iako smo kao civilizacija navikli oslanjati se na um i njegova riješenja, um ne zna sve i nerijetko stvara dodatne komplikacije u našim životima.


Evolucija nas je kao i sva živa bića obdarila “super” moćima percepcije kroz osjetila, ali mnoga od tih osjetila su počela kržljati u trenutku kada smo prestali doživljavati prirodu kao svoj dom i počeli se ograđivati u male svjetove “civiliziranog” društva.

Tada smo se fokusirali na određene vještine preživljavanja ili uspinjanja u društvu i izdrilali one centre inteligencije u nama za koje su nam govorili da su superiorni.

Odnosno fokusirali smo se isključivo na um i mozak u našoj glavi.


Danas srećom znamo da naše tijelo nema samo jedan mozak, ima ih (najmanje) 3!

Glavu ! Srce ! Crijeva !


Kako definiramo mozak?

Mozgom se smatra svaki element u tijelu koji je sposoban učiti.

Mozak u glavi, srce i crijeva mogu skupljati, procesuirati i pohranjivati informacije te djelovati u skladu s njima. Što znači da sva 3 “mozga” u nama možemo naučiti koristiti.

Zato kažem da je tijelo pametnije od uma! Jer ukoliko osvijestimo centre inteligencije u nama možemo imati puno jasniju sliku o tome što osjećamo i zašto, a naše odluke mogu biti u skladu s time što osjećamo, trebamo i želimo.

Na taj način možemo pronaći svoj vlastiti recept za sreću i unutarnje zadovoljstvo.

Kroz radionicu “Put srca, mudrost tijela” baviti ćemo se aktivacijom mudrosti tijela kroz jednostavne vježbe koje možeš koristiti i sam/a, a konji će nam pomoći osvijestiti kada naša tri “mozga” ne djeluju u skladu ( posebno onda kada individualno radiš s njima).

Kroz sustavan pristup ćeš naučiti prepoznati gdje se koje emocije javljaju kroz reakcije tvog tijela i što ti one govore. Iako ćemo raditi u grupi pristup svakome će biti potpuno individuliziran budući smo različiti i ne osjećamo svi na isti način.


Što su poruke tijela zapravo?


Suptilan način komunikacije sa samim sobom i čitanja informacija izvana.

Naš iskreni pomagač u životu. Kompas u burnim trenutcima ili širokim poljima izbora, raskrižjima ili đungli misli koje se roje bez kontrole.


To je ono što osjećaš u tijelu, u trbuhu, često u srcu.Što se događa kada ne slušamo poruke tijela?


Zapravo, poruke se ponavljaju, opet i opet, ponekad ih možemo ignorirati, a ponekad postaju glasnije i glasnije. Ali pošto smo odvojeni od tijela i toliko prebivamo u umu ne možemo shvatiti odakle nam poruka stiže, a kamoli što znači.

Ponekad imamo jake reakcije na nešto i možemo odmah reći zašto, ali najčešće samo mislimo -"osjećam se ovako, a ne znam zašto".

Ponekad, tek kasnije kada donesemo neku odluku uvidimo da nam je tijelo cijelo vrijeme govorilo "da" ili "ne".

Rekla bih isto da kad ignoriramo poruke tijela ostajemo bez jako vrijednih informacija koje nam mogu život učiniti kvalitetnijim, punijim i nas cjelovitijim, s više povjerenja u samog sebe.


Kako nam konji mogu pomoći?


... da više osjećamo sebe i naučimo raditi s mudrosti vlastitog tijela?


Konji su vrlo prisutna bića i uvelike se oslanjaju na informacije koje iščitavaju iz svoje okoline i koje primaju od ostalih članova krda.

O tome je ovisio njihov opstanak.


Mi smo također dio njihova krda ili dio njihove okoline kada smo im blizu te čitaju i nas.

Konji će vam svojim ponašanjem reći ako niste u skladu s onime što osjećate, ako niste kongruentni.


Oni su toliko senzibilni da nema ni najmanje šanse da vam ne pokažu ako je nešto negdje "zapelo" ili ako varate sami sebe oko toga što stvarno osjećate. Konji će vam to pokazati na razne načine i biti će toliko jasni u tome (ako znate gledati) i dosljedni u pokazivanju dok god ne osvjestite i ne prihvatite što stvarno osjećate. (A vjerujte mi tako često zavaravamo sami sebe da više ni ne znamo što je istina, a što produkt našeg uma.)


Ta vrsta prisutnosti konja nešto je posve čarobno.

Kada osoba uz konja osvijesti svoju nutrinu, prihvati kako se osjeća i počne produktivno usmjeravati svoju energiju, svoj fokus i kada njezine emocije počnu biti u skladu s time što osoba želi, konj će to također pokazati.

On će tada isto postati fokusiraniji, mirniji, suradljiviji i tada se događa taj poseban osjećaj stopljenosti i povezanosti s konjem koji čovjeku pruža duboke uvide i najčešće osjećaj uzemljenja i bezuvjetne prihvaćenosti.Za kraj


Priroda je savršena, podarila nas je apsolutno svime. Kao što sam već rekla u prethodnom blogu "Put žene" . Dala nam je tri inteligencije: glavu da mislimo, srce da znamo i trbuh da nam kaže kada smo u nevolji ili odgovor ako trebamo brzo reagirati.

A sada znaš da su tu i konji koji ti mogu biti vodići da se vratiš sebi. I to u vrlo kratkom vremenu.

Većina mojih programa vodi te kroz jedan ciklus od 4 ili 5 susreta s pauzom između svakoga od 10 - 14 ak dana za integraciju.

A radionica "Put srca, mudrost tijela" osmišljena je upravo da se zaista povežeš sa sobom u potpunosti i u svom životu počneš vidjeti čistu čaroliju kroz vlastitu prisutnost i skladnu povezanost sa svojim osjećajima.


Kada znaš da si ti sve, onda znaš i da sve kreće od tebe.S ljubavlju,


Maja


p.s. Ovaj prekrasni konj zove se Licenciado, on je španjolski konj, Andaluzijac. Ove fotografije snimljenje su tokom našeg drugog susreta na ljeto 2021.

S njim sam ovdje radila na povezivanju i povjerenju.

Možda ne znaš, ali ja uz osobni razvoj s konjima koji provodim kroz projekt Horses of Magic, od 2016. pomažem vlasnicima i ljubiteljima konja da ostvare odnos sa svojim konjima o kakvom sanjaju kroz Projekt Jednorog - holistički pristup konjima.

Ako te zanima više o tome možeš pronjuškati na https://www.projektjednorog.com/.


Ove prekrasne fotografije je snimila Cheri Amarna.
130 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page